U potrazi za izgubljenim kilogramima

Učim ovih dana o važnosti jezika. Ne neophodno kao dijela tijela, mada i taj je vrlo bitan. Nego u smislu koliko je bitno kako razgovaramo sa drugima i kako razgovaramo sami sa sobom.

Prije par godina ta jedna vježbica mi je promjenila život – pratiš sebe par dana kako se nazivaš kad uradiš nešto glupo, a beznačajno. Tipa zaboraviš ključeve ili pošalješ nekome poruku koju nisi trebala. Taj nivo stresa, bez promjene po život. Ja sam sebi uvijek iznervirano govorila Oh, you idiot! (da, veliki procenat samo-priče mi je na engleskom, ne pitajte me ništa, isto kao što i sanjam na španskom). Elem, da skratim, poenta vježbe je da tu reakciju i naziv za sebe zamjenite sa nečim blažim, po mogućnosti što će vas nasmijati. I tako, nakon par mjeseci sam umjesto You idiot! reagovala sa Oh, silly me. I svaki put kad samoj sebi kažem to silly me, ja otprilike umrem od smijeha jer mi je to za neke male djevojčice, a ne za jedno dvometarsko stvorenje kakvo jesam.

Nego kakve to veze ima sa izgubljenim kilogramima? Ima i te kako ima. Pade mi na pamet nedavno zašto kažemo da gubimo kilograme? Dobro, tehnički gubimo, ali možemo li promijeniti diskurs? Kad izgubiš bilo šta drugo u životu (od ključeva do ljubavi) to podrazumijeva osjećaj gubitka. Negativne osjećaje. I neminovno želju da to nešto izgubljeno pronađeš.

Razmišljam se, možda zato ti izgubljeni kilogrami vrlo često pronađu način da nam se vrate? Mogla bih pisati i o tome kako se podsvjesno sami vraćamo u staru priču jer ti kilogrami ne dolaze samo od hrane, više od emocija i pojedenih strahova uz štrucu hljeba, ali to neki drugi put.

Od kako sam prije par godina obrnula igricu, mnogo mi je lakše. Ne gubim više kilograme, sad pronalazim mišiće. I kondiciju. I nove haljine i komplimente. Pun mi život obilja, a ne gubitaka.

Em se ne mjerim i nemam opsesiju vaganja, em mi lijepo u sopstvenoj koži.

Šta kažete vi? Sasvim je logično da sam možda u svemu tome izgubila pamet, ali to se već da pronaći, obično se zavuče negdje između četvrte sezone Prijatelja i trećeg komada torte od malina. Ako je nađete, kažite joj oh silly you i pustite je da proluta. Vratiće se kao bumerang, a do tad nek’ vlada srce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s